Share

e-obrazovanje – zašto je internet bolji od škole?

e-obrazovanje – zašto je internet bolji od škole? Priča je to o internetu koji je promijenio cijeli svijet više nego što nam se to čini na prvi pogled. Čak i oni koji su skeptični i kritični prema tekovinama globalizacije i „amerikanizacije“, trebaju priznati kako je upravo Internet glavno sredstvo globalizacije, obzirom da se upravo se njime koriste.

Putem interneta su nam razne informacije dostupne mnogo brže i u većem opsegu nego ranije. Internet je u tolikoj mjeri prisutan među nama da je promijenio sve industrije. Poslovanje u privatnom sektoru sve više postaje elektroničko. Čak i javni sektori razvijenih zemalja svoje informacije i usluge nude putem interneta. Elektroničke knjige su sve popularnije. Predavanja svjetskih poznatih profesora se mogu slušati putem računalnih ekrana. Isto kao što primjerice elektronički mediji sve više mijenjaju tiskovne medije, sve više znanja stječemo putem interneta. Da li je internet bolji od škole?

Može li internet zamijeniti školu i sveučilište? Svakako je bolje upitati se može li internet postati glavno sredstvo stjecanja znanja i obrazovnom sustavu? Ukoliko gledamo hrvatski obrazovni sustav, to sigurno nije slučaj, zbog nedostatka ICT infrastrukture, ali još više zbog nedostatka volje učitelja i profesora za uvođenjem inovativnih oblika nastave koji bi odgovarali individualnim potrebama i preferencijama učenika i studenata.

Kolektivistički sustav obrazovanja u kojem sustav s vrha prema dnu određuje opći i jedinstveni spektar znanja za sve učenike i studente tipičan je nerazvijena društva, gdje je zadaća sustava obrazovati građane za „opću kulturu“, što god to značilo.

S druge strane, internet nudi mogućnost slobode izbora informacija i znanja koja će pojedinac istraživati i stjecati. Nije li upravo to svrha liberalnog obrazovanja? Zašto bi pojedinac ovisio o volji birokrata u obrazovnom sustavu koji određuje kolektivni spektar znanja i prema tome ih ocjenjuje, kada znamo da je opseg znanja neograničen i da pojedinac najbolje uči ono što ga zanima. Tržište rada je ionako složen mehanizam koji zahtijeva specijalizaciju putem konkretnih i konkurentnih znanja i vještina. Zato svaka osoba može preuzeti vlastitu odgovornost za obrazovanje i to prije svega putem interneta.