Share

Kako smo preživjeli neoliberalnu reformu?

Kako smo preživjeli neoliberalnu reformu? U Hrvatskoj je popularno biti na strani onih koji bi mogli izgubiti posao. Takvi obično rade za neefikasno skupe monopoliste koji automatski snižavaju raspoloživi kupovni standard potrošača. Neoliberalizam je uvijek krivac za eventualne rizike koji bi mogli utjecati na radna mjesta onih koji su zaposleni kod monopolista.

Sjetimo se kako je to nekad bilo na tržištu taxi usluga u Zagrebu. Zapadnoeuropski visoke cijene motivirale su mnoge za korištenje zamjenskih sredstava prijevoza, pa je su mnogi zagrebački taksisti sjedili u svojim automobilima ili stajali pored njih razgovarajući sa svojim kolegama. Vjerojatno su razgovarali i o uzrocima problema s kojima se suočavaju.

Danas je posla više. Zaposleni su novi taksisti i omogućena je konkurencija taxi operatera u Zagrebu. Taksisti imaju mnogo posla jer je potražnja sve veća. Kako je konkurencija u međuvremenu dodatna ojačala, pritisak na sniženje cijena je sve veći. Potrošači su postali dobitnici, a s njima zajedno i ponuđači usluga.

I dok u društvu postoji raširen strah od neoliberalizma, ovaj primjer jedne mini liberalizacijske reforme nam daje sliku koja bi mogla vrijediti i za sve ostale djelatnosti u Hrvatskoj. I dok rijetko tko u ovoj zemlji zaista zna teoretski što je neoliberalizam, u praksi su njegove učinke već mnogi osjetili upravo na tržištu taxi usluga. Što je s drugim tržištima? Jesmo li kao potrošači spremni štititi interese monopolista i plaća njihovih radnika, ili konačno može postati liberalni, što je u našem kolektivnom interesu?