Share

Politički kompas – javnost mora dobiti odgovore na stvarna pitanja

CENTAR ZA JAVNE POLITIKE I EKONOMSKE ANALIZE (CEA) i LIPA – UDRUGA POREZNIH OBVEZNIKA su započeli počeli projekt Politički kompas. Prikupljaju se podaci o preciznim ideološkim i svjetonazorskim stavovima stranaka, prije svega o odnosu prema ekonomskoj slobodi.

Hrvatski slobodno tržišni think tank klaster je duboko uvjeren kako se stranke trebaju osloboditi prekomjernih rasprava o onome što se trenutno reklamira kao svjetonazorska i ideološka pitanja. U kojoj mjeri će Hrvatska biti ekonomski slobodna i konkurentna, utjecati u konačnici na broj radnih mjesta koje poduzetnici mogu otvoriti. Stoga su primarno bitna samo stvarna pitanja.

Pitanja o stavovima su uvelike rađena prema metodologiji kanadskog Fraser Instituta za mjerenja ekonomske slobode. Pokrivena su bitna područja za strukturne reforme koja uključuju sve bitne segmente potrošnje javnog novca i poreza, odnos prema deficitu, pitanja inflacije i valute, upravljanje javnim sektorom te regulatornu okruženje za poslovanje.

Mnogim strankama je poslana TABLICU (link na web priopćenju Lipe) koju je potrebno ispuniti.

CEA i Lipa pozivaju stranke da službene odgovore dostave do 22. kolovoza 2016. na info@cea-policy.hr.

Odgovori su u pravilu 1 ILI 2, ovisno o tome podržava li stranka u izjavi stav prije (1) ili nakon (2) veznika “ILI” kod svake izjave. (1) znači ekonomski liberalni(ji) stav, a (2) ekonomski socijalistički(ji) stav ili status quo stav, dok (1,5) znači između.

Temeljem prikupljenih podataka izračunat će se politički rezultat svake stranke i u ocijeniti ideološku orijentaciju prema ekonomskoj slobodi.

Ukoliko do 22. kolovoza 2016. CEA i Lipa ne dobiju odgovore (na određena ili sva pitanja), odgovore će samostalno procijeniti temeljem otvorenih izvora informacija (programi, medijske izjave i dr.) za koje će stranke moći inicirati korekcije. Podaci će do kraja kolovoza 2016. biti komunicirani javnosti i medijima.

Dodatno, strankama je ponuđena mogućnost da na temelju navedenih pitanja i općenito procijene i definiraju svoju političku orijentaciju, pogotovo glede ekonomskih pitanja. Zanima nas smatraju li se kao socijalisti, socijaldemokrati, liberalni demokrati, liberalni konzervativci, kršćanski demokrati/konzervativci, ostali. Stranke se mole da svoju poziciju uz naziv stranke unesu u koordinatni sustav na listu “Političke koordinate” gdje su opisane pozicije ključnih političkih ideologija.

Vrijeme je da stranke precizno definiraju svoje ideologije, da se drže načela kroz konkretna pitanja u stavovima i mogućoj provedbi. Zasićeni smo općenitih stavova po kojima su gotovo sve stranke iste. Osnova marketinga je diferencijacija poruka prema targetiranim skupinama birača, umjesto populizma.

CENTAR ZA JAVNE POLITIKE I EKONOMSKE ANALIZE (CEA) i LIPA – UDRUGA POREZNIH OBVEZNIKA spremni su pružiti podršku stranka u definiranju programa usmjerenih na strukturne reforme i ekonomske slobode, sukladno smjernicama za javne politike koje su objavljene na stranicama CEA i Lipa.

IZBORNI PROGRAMI

Pročitajte političke programe stranaka, nezavisnih lista i koalicija. Saznajte koje javne politike i strukturne reforme službeno nude izbori 2016.

Stranke

Pametno – Zaokrenimo Hrvatsku

HDZ – Vjerodostojno

Novi Val – Suradnjom građana i vlasti do razvoja

Nezavisne liste

Most nezavisnih lista – Promjena

Koalicije

Narodna koalicija – Siguran smjer za Hrvatsku

KoalicijaZaPremijera – Program jednakih mogućnosti

CEA analize programa

Analiza: Evo što stranke nude za rasterećenje gospodarstva

Analiza programa stranaka glede blokiranih