Share

Rezanje tereta prekomjerne regulacije je prioritet

Rezanje tereta prekomjerne regulacije je prioritet za gospodarski rast i zapošljavanja. Na konferenciji „Kako do boljih propisa – hrvatski i britanski pristup“ predstavljena je hrvatska cjelovita reforma poslovne klime. Ujedno je predstavljena i najbolja svjetska praksa iz partnerske Ujedinjene Kraljevine. UK cijeni slobodno tržište te vrijeme i novac poduzetnika. Konferenciju su organizirali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Britansko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Moderator je bio Vedran Antoljak iz Sense Consulting koji se bavi savjetovanjem za regulatornu reformu.

Konferenciju je otvorio britanski veleposlanik Andrew Dalgleish istaknuvši partnersku podršku Ujedinjenje Kraljevine hrvatskoj reformi. Britansku politiku za bolju regulativu predstavnio je Ian Bishop iz britanskog ministarstva za gospodarstvo (Department for Business, Energy and Industrial Strategy – BEIS). Pomoćnica ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost (AIK) Andrea August je predstavila hrvatska iskustva u provedbi Doing Business reforme i podrške investitorima.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić je istaknula kako se resore poticati na provedbu mjera za poboljšanje poslovne klime. Biti će nezadovoljnika, ali je motivacija na provedbi. Otvara se komunikacija s poduzetnicima i građanima. Najavljen je i državni web portal za prijavu nameta i troškova poslovanju. Potreban je sistemski pristup i rad koji će koordinirati Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Uvode se kontrola novih propisa kroz procjene gospodarskih učinaka odnosno tzv. SME test. Nastavlja se SCM mjerenje i revizija troškova postojećih propisa za gospodarstvo.

Državna tajnica Nataša Mikuš Žigman istaknula je da će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provesti Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva.

Niz mjera olakšanja poslovanja je već proveden u Hrvatskoj. Niz mjera je u pripremi, a niz mjera i novih paketa tek dolazi. Ipak, 2017. je godina prekretnice kada je izrađeno sustavno rješenje za cjelovitu regulatornu reformu gospodarstva. Rezanje tereta prekomjerne regulacije je prioritet kako bi se olakšalo stvaranje vrijednosti u Hrvatskoj.

Zato se u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta formira Samostalna služba za unapređenje poslovne klime. Biti će to središnje mjesto za poticanje rasterećenja poslovnog sektora od tereta prekomjerne regulacije.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je već započelo s provedbom Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva. Time započinje sustavno rezanje troškova gospodarstvu. Započinje sustavno olakšanje poslovanja prema Doing Business metodologiji.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je objavilo i Registar neporeznih davanja 2016. Slijede rezovi raznih nameta koje su samo 2016. teretile naciju 9,3 milijardi kuna (2,8% BDP-a). U registru su popisane i upravne pristojbe. Tako je popisano čak 547 nameta. To nije konačna brojka. Zato su poduzetnici i građani pozvani na poslovna-klima@mingo.hr prijaviti nove namete i predlagati rezove.

Nastavlja se liberalizacija tržišta usluga, sukladno EU Direktivi o uslugama i OECD-ovim indikatorima regulacije tržišta. Uvodi se kontrola novih propisa kroz procjene gospodarskih učinaka, pogotovo na male i srednje poduzetnike.

Reforma se provodi u okviru Europskog semestra kroz nacionalni program reformi. Pritom se gleda dubinska analiza Europske komisije o prekomjernim makroekonomskim  neravnotežama Hrvatske.

Provedba će biti težak posao. Ipak, sustavni pristup će značiti inzistiranje na provedbi prema nadležnim resorima. Rezanje tereta prekomjerne regulacije je prioritet koji se mora provoditi sustavno.

Kako do boljih propisa_2 Kako do boljih propisa_3 Kako do boljih propisa_4