Share

Seks usluge – zabranjeno tržište

Seks usluge zabranjeno su tržište u Hrvatskoj. Dobre primjere nude nam Nizozemska, Švicarska, Njemačka, Austrija, Danska i mnoge druge slobodne zemlje. Zašto bismo trebali slijediti primjere onih zemalja gdje su interesi feministica čak i moćniji od interesa socijalnih konzervativaca, kada je u pitanju lobiranje za zabranu? Zabrana seks usluga je dobar primjer koji jasno pokazuje da feminizam zapravo nema veze s liberalizmom, odnosno zašto se može olako sporazumjeti s liberalnim konzervativcima. Opasnost je kada itko iz ikojeg razloga misli da zna bolje od same osobe koja bi po prirodi svojeg života mogla samo donijeti odluku.

Kao što nam se, iz bilo kojih osobnih razloga, može sviđati ili ne sviđati činjenica da netko kupi skupi Ferrari, prezervativ, dildo ili pivu, isto je sa seks uslugama. Koliko god ovo ispada kao banaliziranje, glavno pitanje ostaje – tko ima pravo da se miješa u izbor na tržištu? Ako se neka muška ili ženska osoba dobrovoljno ponudi da želi pružiti uslugu seksualnog zadovoljstva za određenu cijenu, što je tu loše? Tko je protiv, neka bude protiv, jednako kao što netko može biti protiv kupnje pive, ulaznice za nogometnu utakmicu ili cipela.

Ropstvo u prostituciji je vrlo prisutno, što je ionako posljedica tržišta koje je istovremeno zabranjeno te ima podršku od određenih struktura. Liberali su apsolutni protivnici bilo kojeg oblika ljudskog ropstva, pa tako i onoga na tržištu seks usluga.

Podrška tržištu seks usluga i dalje ne govori o našem stavu sviđa li nam se osobno to tržište. Možemo se jednako moralno zgražati nad time, kao i da smo uzbuđeni zbog toga. Jedno je sigurno – protiv smo državne regulacije i zabrane. Mi smo za poduzetničke slobode u svakom području, pa tako i u seksualnom obliku poslovanja.

Na kraju se može javiti država kojoj se seks usluge baš i ne sviđaju, ali ipak prepozna svoj interes u tome. Taj državni interes je porezni prihod. U svakom slučaju, ako bi državno oporezivanje prostitucije pokazalo dobre rezultate, to bi bio dokaz da tržište ipak postoji, a time i interes ljudi.