Share

Brzorastući nuklearni arsenal Sjeverne Koreje

Brzorastući nuklearni arsenal Sjeverne Koreje otvara opravdani prostor međunarodne zajednice za zabrinutost. Svih šest nuklearnih testiranja je Sjeverna Koreja napravila unatoč međunarodnim sankcijama. Obzirom na ponašanje sjevernokorejskog režima mogu se očekivati daljnja nuklearna testiranja. Sva navedena testiranja su se događala uz barem prešutnu toleranciju Kine i Rusije. Pogledajmo povijesni pregled sjevernokorejskih nuklearnih testova.

Magdalena Pavelić Hinšt, Centar za javne politike i ekonomske analize

Tijekom razdoblja 2006.-2017. i bez značajnog vanjskog ometanja Sjeverna Koreja je od sebe napravila nuklearnu silu. Sjeverna Koreja je do sada izvela šest nuklearnih testiranja, ali i brojna druga tesiranja projektila srednjeg i dugog dometa. Rakete su bile usmjerene prema Japanu ili Istočnokineskom moru. Navedene rakete su i bez nuklearnih glava uvijek bile nedvosmisleni čin provokacije i agresije. Perjanica u konvencionalnom naoružanju Sjeverne Koreje je raketa Hawsong-12. Po prvi puta je predstavljena 14. travnja 2017. na vojnoj paradi u Pyongyangu povodom Dana Sunca, rođendana osnivača države Kim il Sunga.

Zatim je raketa Hawsong-12 28. kolovoza i 15. rujna 2017. priuštila neugodno buđenje stanovnicima japanskog otoka Hokaida. Japanci su proživljavali 20 minuta zastrašujuće neizvjesnosti i bespomoćnosti. Vjerojatno su mnogi mislili da još uvijek spavaju i sanjaju da se Japan nalazi nadomak nuklearne katastrofe. Postojala je određena vjerojatnost da su zadnja dva lansirana projektila mogla nositi nuklearne glave.

Slika 1 – Kronologija sjevernokorejskih nuklearnih testiranja (kliknuti za povećanje slike)

Brzorastući nuklearni arsenal Sjeverne Koreje

Izvor: Stratfor.com 2017., obrada: Centar za javne politike i ekonomske analize

Početkom rujna 2017. izvedeno je zadnje i najveće nuklearno testiranje. Seizmografi diljem svijeta izmjerili su potres od 6,3 stupnja po Richteru. Bilo je jasno da potres nije uzrokovan pomicanjem tektonskih ploča. Vlada Sjeverne Koreje uskoro je objavila da su uspješno testirali termonuklearnu napravu koju je moguće instalirati na interkontinentalni projektil. Jačina eksplozije procjenjena je na minimalno 100 kilotona. Usporedbe radi, atomske bombe koje su bačene na Hiroshimu i Nagasaki imale su snagu od 15 i 21 kiloton. Atomska bomba koja je bačena na Hiroshimu sravnila je sa zemljom sve što se nalazilo 1,6 km u radijusu njezinog hipocentra. Vatrena buktinja eksplozije bila je visoka 370 km, a njezina površinska temperatura iznosila je 6000°C, više nego na površini Sunca. 60% trenutačnih smrti u Hiroshimi uzrokovala je sama vatrena eksplozija. Svi koji su se nalazili u radijusu od 1,3 km primili su smrtonosne doze radijacije.

Ovaj kratki pregled o snazi atomske bombe koja je bačena na Hiroshimu ne ostavlja puno nade za one koji bi mogli svjedočiti eksploziji nuklearnog projektila snage 100 kilotona.

Sjeverna Koreja razvija i svoj svemirski program te je 7. veljače 2016. uspješno lansirala satelit Kwangmyongsong-4 („Sjajna zvijezda“) u Zemljinu orbitu. Satelit četiri puta dnevno prijeđe iznad Sjeverne Koreje iako nije sasvim sigurno koliko je funkcionalan.

Zaključno

Međunarodne sankcije putem rezolucije Ujedinjenih naroda nisu polučile učinak u smjeru ograničavanja razvoja nuklearnog arsenala Sjeverne Koreje. Svih pet nuklearnih testiranja je Sjeverna Koreja napravila unatoč međunarodnim sankcijama. Obzirom na ponašanje sjevernokorejskog režima mogu se očekivati daljnja nuklearna testiranja. Sva navedena testiranja su se događala uz barem prešutnu toleranciju Kine i Rusije, stalnim članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ipak, posljednja događanja su zabrinula i te dvije zemlje, pa nisu stavile veto na posljednji krug međunarodnih sankcija toj diktatorskoj zemlji. Možda je upravo to ključ mogućeg zaustavljanja nuklearne progresije Sjeverne Koreje. Bilo kakvi pokušaji pozivanja na „nuklearnu jednakost“ u međunarodnim odnosima moglo bi donijeti nesagledive posljedice za svjetski mir.