Share

CEA ima novi Izvršni odbor za razdoblje 2023-2024

CEA ima novi Izvršni odbor za razdoblje 2023-2024. Novo vodstvo odabrano je na izbornoj skupštini 11. veljače 2023. u zagrebačkom Johann Francku. U proteklom je mandatu Centar vodio Petar Vušković. Za novog predsjednika Centra izabran je Matej Hittner. Potpredsjednik u novom mandatu ostaje Daniel Hinšt, zadužen za nastavak razvoja javnih politika. Također, novi potpredsjednik je Igor Šlosar, zadužen za nastavak odnosa s javnošću. Za ostale članove izvršnog odbora izabrani su Goran Vojković, Marko Perić, Matija Horvat i Igor Sokolar.

Centar je donio novi Statut kojime je kroz više odredbi preciznije definiran i unaprijeđen okvir rada na dobrobiti zajednice.

Centar za javne politike i ekonomske analize ima za cilj biti hrvatski think tank koji primjenjuje analitički i racionalni pristup javnim politikama te potiče učenje dobrih vrijednosti i praksi iz razvijenih zemalja s visokim razinama slobode i konkurentnosti.

Centar uređuje svoje djelovanje kroz temeljne vrijednosti kao što su individualne slobode i odgovornost, slobodno tržište i poduzetnička inicijativa, novi javni menadžment, liberalna demokracija i građansko obrazovanje, europska integracija i transatlantsko partnerstvo.

Temeljnu ulogu javnih politika i opseg institucija Centar vidi u zaštiti temeljnih prirodnih prava svakog čovjeka na život, slobodu i traganje za srećom te smanjivanju i ograničavanju institucija države na uređeni okvir za sigurnost tih prirodnih prava i konkuriranje u stvaranju vrijednosti na slobodnom tržištu.

Centar radi na preciznoj inicijaciji i formulaciji pojedinih javnih politika uzimajući u obzir navedeni okvir rada koji su dužni poštovati svi članovi. Također, članom Centra može postati osoba koja u cijelosti prihvaća odredbe Statuta, a pogotovo navedeni okvir rada.

Centar nikada i nikako ne smije djelovati izvan navedenog temeljnog okvira, što bi uključivalo podršku populizmu i širenju dezinformacija, ideološkim krajnostima, radikalnom aktivizmu i ekstremizmu te povezane rizike.

U kontekstu navedenoga, na skupštini se razgovaralo o važnoj ulozi Centra u nastavku zagovaranja uravnoteženog i racionalnog pristupa u odnosu na ideološke krajnosti s bilo koje strane. Zato će Centar ostati mjesto tolerancije te poštivanja konstruktivnih i argumentiranih razlika u slobodi razmišljanja o javnim politikama. Također, Centar će zagovarati odgovornu i promišljenu komunikaciju u javnom prostoru.

U proteklom je razdoblju Centar je povećao svoj angažman kroz suradnju s medijima i partnerskim think tankovima, znanstvene članke i ostala istraživanja. Nastavit će se angažman na postojećem projektu Detektor, odnosno detektiranju dezinformacija i s njima povezanog utjecaja iz dviju velikih autoritarnih zemalja. Centar će zato čvrsto ostati uz temeljne vrijednosti slobode i demokracije, odnosno EU i NATO institucije.

Centar zahvaljuje bivšem predsjednik Petru Vuškoviću na doprinosu, pogotovo kroz angažman u medijima.