Share

DZS potvrdio sporiji oporavak ekonomskih aktivnosti  

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je 28. svibnja 2021. godine prvu procjenu kretanja bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) za I. kvartal 2021. Procjena ukazuje da je tromjesečni BDP u I. kvartalu pao za 0,7 % u odnosu I. kvartal 2020. Taj podatak je od izuzetne važnosti jer ukazuje na to koliko se brzo oporavlja naša ekonomija.

Dr.sc. Petar Vušković, CEA predsjednik

Izjave za Lider i Net.hr

S posebnim zanimanjem se pratilo kretanje ekonomske aktivnosti za I. kvartal 2021. godine i na kraju smo dobili potvrdu nešto sporijeg oporavka ekonomske aktivnosti od očekivanog. Razlog pada ekonomske aktivnosti od 0,7% u odnosu na isti kvartal 2020. leži u neizbježnom prelijevanju lošeg rezultata recesijske godine 2020. godine. Unatoč rastu prometa u maloprodaji i rastu aktivnosti u građevinskom sektoru, ekonomska aktivnost u prva tri mjeseca 2021. nije bila dovoljno dinamična da bi izraženije utjecala na makroekonomske agregate koje čine bruto domaći proizvod (BDP).

Očekuje se nastavak rasta osobne potrošnje, rast ekonomske aktivnosti ali i inflacijskih efekata

Odgođena potrošnja za vrijeme lockdowna rezultirala je većom osobnom potrošnjom u maloprodaji što za posljedicu ima štetni efekt rasta cijena –  inflacije. Ona je za prošli mjesec iznosila visokih 2,1 %, a ukoliko se probije granica od 3% onda je to ozbiljan alarm Hrvatskoj narodnoj banci.

Psihološki karakter trošenja je važan za rast osobne potrošnje bez koje nema oporavka BDP-a. Građani su počeli trošiti te je ono prvi signal izlaska iz recesije, i to puno prije nego što metodologija prikupljanja podataka s terena od strane DZS-a može pokazati. Za manje od mjesec dana počinje europsko prvenstvo u nogometu koje će dodatno utjecati na rast potrošnje. Povratne informacije s tržišta upućuju ipak na veći optimizam oko ekonomske aktivnosti i vjerujem da će se takav pozitivan rezultat zabilježiti u sljedeća dva kvartala kada ćemo potvrditi i službeni izlazak iz recesije. Nekoliko razloga je za optimizam: dobar intenzitet procjepljivanja, porezno rasterećenje dohotka građana, pozitivne brojke oko prvih turističkih rezervacija, dobra likvidnost domaćih poduzeća, obujam  industrijske proizvodnje raste kao i izvoza robe, a pad nezaposlenosti sada je daleko iza nas.

Što očekivati od 2021. godine

Sadašnje procjene kretanja ekonomske aktivnosti mjerene kroz BDP se rade upravo kako bi se na kraju godine „proknjižio“ rezultat koliko smo bili uspješni u stvaranju ekonomskog viška. Tada ćemo moći bolje vidjeti „krvnu sliku“ ekonomije. Vjerujem u pozitivan rezultat i rast BDP-a između 6 i 8%. Uvjeren sam da nas čeka rast već u sljedeća dva kvartala. Tada bi službeno trebalo potvrditi izlazak iz recesije.