Share

Hrvatska ima najnižu razinu radne slobode u Europi

Hrvatska ima najnižu razinu radne slobode u Europi. Hrvatska je po radnoj slobodi bliža Venezueli nego Austriji.

Matej Hittner

Prema novom indeksu ekonomske slobode Hrvatska se našla na 92. mjestu i doživjela vrlo mali pomak u ekonomskim slobodama.

Područje u kojemu Hrvatska ima veliko ograničenje ekonomske slobode je radna sloboda.

Indikatori metodologije pomoću kojih se mjeri u indeksu ekonomske slobode razina restriktivnosti radnog zakonodavstva su:

  • Omjer minimalne plaće naspram prosječne dodane vrijednosti po radniku
  • Težina davanja otkaza suvišnim zaposlenicima
  • Ograničenja pri zapošljavanju novih ljudi
  • Rigidnost određivanja radnih sati
  • Obvezni otkazni rok
  • Obvezne otpremnine
  • Stopa participacije radne snage

Slika 1. Hrvatska je među radno najrestriktivnijim zemljama Europe

Izvor: Heritage Foundation, 2018.

Na slici 1 vidimo kako Hrvatska ima najrestriktivnije radno zakonodavstvo u regiji i među najrestriktivnijima u Europskoj uniji. Globalno gledano, prosječna ocjena radne slobode je 59,5%, te se Hrvatska sa svojom ocjenom od 43% smjestila osjetno ispod svjetskog prosjeka, na 162. mjesto od 184 države.

Slika 2.

Izvor: Heritage Foundation, 2018.

Na slici 2. se vidi padajući popisa država po stupnju radne slobode te možemo izlučiti informaciju da je Hrvatska druga najlošija država po pitanju radne slobode u Europi, iza izolirane i politički nestabilne Moldavije. Ujedno je važna činjenica da je Hrvatska po radnoj slobodi bliža Venezueli nego Austriji. Apsolutno gledano, Hrvatsku dijeli 18,8 bodova od Venezuele, te 23,7 od Austrije.

Zaključno

Podaci potvrđuju kako Hrvatskoj treba snažna liberalizacija radnog zakonodavstva, sukladno navedenim indikatorima metodologije kojima se mjeri razina radne slobode. Jedan od uspješnih je danski model fleksigurnosti prema kojemu se socijalna politika vodi adekvatnim sredstvima za povećanje konkurentnosti, umjesto da pretjerana „zaštita“ radnika vodi prema nepovoljnim statistikama na tržištu rada. Povećanje radne slobode i fleksibilnosti tržišta rada u Hrvatskoj je prioritet za povećanje ukupne razine ekonomske slobode prema kojoj je trenutno Hrvatska tek 92. u svijetu i među posljednjima u Europi.