Share

Kreditni rejting Hrvatske ostaje izazov

Kreditni rejting Hrvatske ostaje izazov. Odluka rejting agencije Moody’s glede Hrvatske da se uskladi s ostalim agencijama i poboljša izglede Hrvatske na stabilne je pozitivna. Ipak, to sigurno nije spektakularna vijest.

Hrvatska se i dalje nalazi u ne-investicijskom rejtingu. Niti jedna agencija za kreditni rejting nije promijenila izglede u pozitivne, što bi značilo da se krećemo prema mogućnosti povećanja rejtinga. Takva situacija reflektira činjenicu da bez obzira na površinske pozitivne pomake, dubinskih reformi još nema. Istovremeno, razina javnog duga javnih poduzeća, deficit u zdravstvenom i mirovinskom sustavu te relativno skromna potencijalna stopa rasta predstavljaju značajan srednjoročni rizik za Hrvatsku te pozivaju na snažnije napore odnosno reforme.

Stabilni izgledi kod svih rejting agencija te bolji ekonomski i fiskalni pokazatelji su djelomično poboljšali percepciju rizika Hrvatske. To se može očitovati i u padu CDS spreada, koji se nalazi na najnižoj razini od 2008. Međutim, Hrvatska je i dalje najrizičnija zemlja među novim državama članicama EU, što je isto važan podatak.

Samo poboljšanje izgleda i smanjenje premije rizika prvenstveno koriste državi, što smo vidjeli na izdanju euroobveznice po najmanjem prinosu i kuponu u povijesti. Ipak, kao i kod CDS-a, treba napomenuti da su prinosi uz Grčku i Cipar i dalje najveći u Europi.

Smanjenje troškova zaduživanja države, čija se kamatna stopa koristi kao nerizična stopa u izračunu troška financiranja (prvenstveno) poduzeća, dovest će i do postupnog smanjenja troškova zaduživanja korporativnog sektora, pogotovo na inozemnom tržištu. Građani također mogu očekivati blago smanjenje kamatnih stopa, ali oni mogu najviše koristi imati ako država uštede na troškovima kamate iskoristi za daljnje smanjenje deficita što u dugoročnoj perspektivi znači potencijal za daljnje porezno rasterećenje.