Share

Ljekarništvo je humani poziv bez kojeg zdravstveni sustav ne funkcionira

Marina Šandrk, mag.pharm.

U nesigurnim vremenima često se istaknu ljudi koji svojim radom i zalaganjem podnesu najveći dio tereta, a za dobrobit cijelog društva i zajednice. Oni su uvijek tu, samo ih nismo svjesni, uzimamo ih zdravo za gotovo, sve dok ne dođe trenutak kada nas obuzme strah i zabrinutost za vlastito zdravlje i sigurnost.

Ljekarništvo je, zasigurno, jedno od najhumanijih poziva današnjice. Ljekarnik je, prije svega, humanist i čovjekoljub. Svojim radom, znanjem i stručnim usavršavanjem brine o zdravlju svakog pojedinca koji zatraži njegov savjet ili pomoć. Današnja percepcija društva prema ljekarnicima je površna. Ljekarnik je prvenstveno izdavač lijekova čija je uloga samo izdati propisane lijekove bez puno pitanja i suvišnog angažmana. No, u svakodnevnom radu svjedočimo upravo suprotnom! Svakodnevno savjetujemo pacijente o pravilnoj upotrebi receptnih i bezreceptnih lijekova, dodataka prehrani, strpljivo saslušamo svakog tko zatraži savjet, odgovorimo na veliki broj poziva i upita, a pri tome nastojimo svakome pružiti kvalitetnu ljekarničku skrb. Također, pratimo svjetske trendove u obrazovanju i stručnim kompetencijama. Možda i vi, u vlastitoj ljekarni imate npr. kliničkog farmaceuta koji posjeduje specifična znanja o međudjelovanju lijekova, njihovim nuspojavama i optimiziranju terapije za svakog pacijenta posebno. Iskoristite njihova znanja i dostupnost, a mi ćemo se kao struka izboriti da svojim doprinosom osiguramo bolju suradljivost pacijenata, bolje ishode liječenja i značajne uštede u zdravstvenom sustavu.

U jeku epidemije uzrokovane koronavirusom, ponovno se iskristalizirala uloga ljekarnika kao neizostavnog člana zdravstvenog sustava. Osigurati dovoljan broj lijekova i druge opreme, educirati ljude i podizati javnozdravstvenu svijest, odgovorna je uloga. Vaši ljekarnici ovih dana neumorno rade, gotovo na izmaku snaga, da osiguraju svima potrebne lijekove i drugu medicinsku opremu. Nema potrebe da gomilate veliku količinu lijekova za skidanje temperature i sl. jer zaliha imamo dovoljno. Ovim putem još jednom apeliram da nam vjerujete. Sve što pročitate u medijima, a vezano je za lijekove, ne mora biti istinito. Jedna od takvih izjava je da je lijek ibuprofen povezan sa težom kliničkom slikom bolesti COVID-19 što nije znanstveno utemeljeno ni dokazano.

Za kraj želim sve pozvati na odgovorno ponašanje! Držite razmak kada ulazite u ljekarne, nemojte se naslanjati na recepturu, dođite po lijekove za starije članove vaših obitelji kako oni ne bi morali izlaziti. Pridržavajte se samoizolacije ukoliko vam je određena! Nemojte svoje nezadovoljstvo iskaljivati na ljekarnicima i drugom zdravstvenom osoblju jer trenutno radimo pod velikim pritiskom. Ukoliko nekih artikala nema, to ne znači da ih mi ne želimo imati u ljekarni, nego je potražnja za tim toliko velika da povremena nestašica mora postojati. Cijeli svijet trenutno treba maske, dezinficijense, rukavice i antipiretike! Ne budimo sebični i pomozimo jedni drugima!

Čuvajte svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, a mi ćemo za vas i dalje neumorno raditi!