Share

Obiteljski zakon – odustati od obveze predbračnog savjetovanja

Novi Obiteljski zakon je u planu. Treba odustati od obveze predbračnog savjetovanja. Brak treba deregulirati. Centar za javne politike i ekonomske analize je duboko uvjeren kako bi upravo procjena učinka nacrta Obiteljskog zakona mogla pokazati nerazmjernost ovakve obveze. Svaka procjena učinka gleda na alternativu koja ne bi predstavljala novi teret na građane.

Centralni plan administracije a možda i zakonodavca o uvođenju instituta obveznog predbračnog savjetovanja kroz Obiteljski zakon neće potaknuti smanjenje broja razvoda. Brak sklapaju punoljetne osobe koje bi, kao i prilikom stupanja u svaki građansko-pravni odnos, trebale znati koje su pravne posljedice ”stavljanja potpisa” kod matičara ili u vjerskoj zajednici.

Institut obaveznog predbračnog savjetovanja bi bio samo još jedan nepotrebni namet i administrativni trošak. Ukoliko administracija a možda i zakonodavac smatraju da se mora uvesti informiranje bračnih drugova o pravima i dužnostima ništa ga ne sprječava da to obavi pred samim matičarem prije samog čina sklapanja braka.

Centar za javne politike i ekonomske analize smatra da je drugi sporan dio tzv. ”Teza” uvođenje registra bračnih ugovora. Iz objašnjenja nadležnog Ministarstva proizlazi da se registar osniva radi povećanja pravne sigurnosti, zaštitu ugovornih strana, te poštenih trećih osoba. Međutim, već postojeći Obiteljski zakon ističe kada točno taj ugovor djeluje prema trećim osobama. Stoga bi navedena obveza registracije bračnih ugovora predstavljala samo novi i nepotrebni namet i trošak bračnim drugovima. Ako ne postoje registri drugih građanskopravnih i trgovačkih ugovora, nema razloga da postoji i registar bračnih ugovora.

Centar za javne politike i ekonomske analize naglašava da veliki broj razvoda ne proizlazi iz nepoznavanja prava i obveza, već usko korespondira (pored ostalog) i sa gospodarskom krizom. To se pogotovo odnosi na 2010. godinu kada je broj razvoda naglo skočio i do danas nastavlja samo rasti. Stoga proizlazi da nezaposlenost, ekonomski neslobodne politike, loša poslovno-životna perspektiva i slab obrazovni sustav mogu biti razlogom toliko velikog broja razvoda. Uostalom, postoji niz razloga raskida brakova koji su ipak odgovornost pojedinaca i bračnih drugova.

Povećanjem individualnih i ekonomska sloboda može dijelom doprinijeti da se broj razvoda smanji. Što je više poduzetničke slobode, pojedinci će imati više mogućnosti razvijati svoje karijere, kao i formirati kvalitetnije obitelji i neće morati biti u stalnom strahu od gubitka posla, te odgađati stvaranje djece. Ekonomske slobode su stoga demografski lijek, umjesto državnih intervencija u bračne odnose.