Share

Petar Vušković o prioritetima za povećanje ekonomske slobode

Predsjednik CEA Petar Vušković je za Poslovni.hr naveo nekoliko preporuka koje bi, ukoliko se prihvate, Hrvatsku puno bolje pozicionirali na barometru ekonomskih sloboda i podigli je s dna ljestvice promatranih zemalja.

U pogledu ekonomske slobode, snažno se zalažemo za rezanje države (da bude ispod 40% BDP-a, idealno ne više od 35%). Očekujemo flat tax 15%, a još više rezanje doprinosa koji snažno terete plaće. Nužno je poslovnu klimu dodatno olakšati, primjerice kroz pojeftinjenje likvidacije i stečaja, rezanje procedura za građevinsku dozvolu i druge konkretne promjene. Privatizacije nisu započete i izvješće dobro ukazuje na više od 400 državnih poduzeća, s time da je to samo središnja država sa svojim, barem, manjinskim vlasničkim uplivima”.

Centar za javne politike i ekonomske analize objavio je detaljnu analizu novog indeksa ekonomske slobode prema kojemu je Hrvatska zabilježila umjerene pomake, ali problemi i dalje ostaju.

CEA se već godinama dosljedno i vrlo konkretno zalaže za povećanje ekonomske slobode. To potvrđuje i projekt Hrvatska 2025. Stoga provjerite detalje. Dajte nam i svoje konkretne prijedloge.