Share

Petar Vušković – preporuke knjiga za čitanje

CEA donosi preporuke svojih članova za čitanje knjiga. Predsjednik Dr.sc. Petar Vušković, ekonomist, ističe ove dvije knjige:

Jedna knjiga je utjecala na moj profesionalni razvoj, a druga na onaj akademski. Knjiga koja je na mene ostavila profesionalan utjecaj je Upravljanje kvalitetom prof. Tonća Lazibata s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Bio je moj dugogodišnji mentor, a knjigu sam dobio u okviru programa poslijediplomskog studija. Kasnije mi je ta knjiga poslužila kao temelj za pisanje specijalističkog rada ali i ono što je puno važnije za konzalting iz menadžmenta. Ove godine moja konzultantska firma slavi uspješnih deset godina poslovanja a tu knjigu sam uvijek imao pri sebi za izradu prezentacija ili dokumentacije. Knjiga ima 8 poglavlja, a poglavlje broj 6. Alati i metode upravljanja kvalitetom je bilo najkorisnije poglavlje. Tu sam upoznao specifična znanja koja sam mogao koristiti u poslovnoj praksi, prema direktorima, menadžerima i zaposlenicima različitih organizacija. U knjizi sam se prvi put upoznao s dijagramom uzrok i posljedica, Pareto dijagramom, Kontrolnim kartama, TQM-om, ISO standardima te ostalim načinima upravljanja kvalitetom. U prvim poglavljima knjige daje se povijesni presjek razvoja shvaćanja kvalitete iz kojeg se može zaključiti da sve ono što danas poznajemo kao menadžment ima svoje temelje upravo u nastojanjima da se kvalitetom ovlada. Moderni menadžment se prvo javio u Japanu 50-ih godina 20 st. Do tada je Japan bio sinonim za ne kvalitetu te ratom razrušena zemlja. U takvim uvjetima jedino su kvalitetom mogli konkurirati svijetu stoga su sav svoj napor stavili na menadžerske alate i modele upravljanja. Nekoliko desetaka godina kasnije menadžeri u svijetu su počeli pričati o japanskoj kvaliteti i imali su stav „Ako mogu Japanci, možemo i mi“. Tada menadžerski alati i metode postaju popularniji nego ikada, a u svijetu nastaju brojne nagrade za vrhunske menadžere kao što je Demingova nagrada, Malcom Baldrige nagrada, Crosbyeva medalja te brojni instituti koji su poticali na poslovnu izvrsnost. Mislim da nismo ni svjesni koliko dugujemo tom razdoblju 50-ih godina odnosno guruima kvalitete koji su preteča modernim menadžerima.

Druga knjiga koja je utjecala na moj akademski razvoj je Ekonomija od Paula A. Samuelsona i W.D. Nordhausa. To je ekonomska biblija koju bi trebao pročitati svaki ekonomist, bez obzira koje izdanje knjige ima u ruci. Kao student sam u jednoj ulici u Zagrebu pronašao četrnaesto izdanje knjige Ekonomija. Stajala je na podu sama, vlažna i napuštena pokidanih stranica. Knjigu sam udomio i još uvijek krasi police mojeg ureda. Kroz teoriju i grafičke prikaze objašnjava se makroekonomija te općenito osnove ekonomije.