Share

Strah od cijepljenja, strah od (ne)znanja

U posljednje vrijeme mediji u Hrvatskoj su preplavljeni vijestima o epidemiji ospica na jugu Hrvatske, promidžbenom kampanjom o potrebi cijepljenja i upozorenjima o slaboj procijepljenosti među djecom. Situacija je još zanimljivija kad se sjetimo da su se kroz iste medije unatrag godinu dana plasirale informacije o štetnosti cijepljenja te štoviše o navodnoj povezanosti cijepljenja s autizmom.

CEA je intervjuirala dr. Sanju Šandrk, liječnicu na specijalizaciji iz onkologije i radioterapije

Kako biste komentirali kontradiktorne informacije koje se pojavljuju u našim medijima vezane za epidemiju ospica; na jednoj strani mišljenje struke, a na drugoj različitih protivnika cijepljenja?

Zanimljivo je kako je Hrvatsku kao i mnoge druge europske zemlje pa i Sjedinjene Američke Države zahvatila tzv. Kriza povjerenja. Naime radi se o situaciji u kojoj ljudi sve manje vjeruju u znanstveno dokazane činjenice, znanstvenu ekspertizu, a sve više u savjete i informacije koje pročitaju na internetu. Svakodnevno se i u svom radu susrećem s ljudima koji omalovažavaju stručnost, dugotrajno školovanje i specijalističko usmjeravanje nasuprot poluistinitih, nepotpunih, šarlatanskih savjeta kojekakvih „googla“, susjeda, travara itd.

Što mislite o cijepljenju općenito?

Cjepivo je zasigurno jedno od najvećih medicinskih otkrića u povijesti ljudskog roda. Zahvaljujući cijepljenju spašeni su milijuni ljudskih života. Primjerice u 20. stoljeću je od velikih boginja umrlo 300-500 milijuna ljudi, što je više nego u svim svjetskim ratovima. Danas velikih boginja uopće nema zahvaljujući procjepljivanju stanovništva, iako sam lijek za ovu bolest nikada nije pronađen.

Što su ospice uopće, što važno moramo znati o toj bolesti?

Što su ospice o kojima toliko slušamo u zadnje vrijeme. Ospice (morbili) je zarazna virusna bolest koja se često u našoj populaciji miješa s vodenim kozicama ili varičelama. Naime morbili se najčešće javljaju u dječjoj dobi. Bolest je karakterizirana kašljem, konjuktivitisom, visokim febrilitetom te pojavom karakterističnih tzv. Koplikovih pjega po koži i sluznicama. Treba naglasiti da se virus širi kapljičnim putem, a bolesnici su infektivni za okolinu nekoliko dana prije pojave osipa i nekoliko dana nakon pojave osipa. Virusom ospica se godišnje zarazi oko 30-40 milijuna ljudi, od čega oko 800 tisuća umre, uglavnom djece. Najbolji način liječenja ospica jest sprječavanjem njihove pojave cijepljenjem tj. održavanjem visokog udjela procijepljenosti među djecom predškolske i školske dobi.

Kako je regulirano cijepljenje u Hrvatskoj?

Cijepljenje u Hrvatskoj je regulirano Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08 i 130/17) te Pravilnikom o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti (NN 103/13). Cijepljenje protiv ospica je obavezno za zdravu djecu i započinje s navršenih 12 mjeseci te ponovno prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Cijepljenje se vrši davanjem jedne doze kombiniranog cjepiva. Kombinirano cjepivo označava da se u isto vrijeme jednom vakcinom dijete cijepi protiv ospica, zaušnjaka i rubele. Cijepljenje se kao u većini ostalih razvijenih zemalja provodi živim atenuiranim cjepivom što označava da se u organizam vakcinom unosi oslabljeni uzročnik bolesti kako bi imunološki sustav na njega stvorio odgovarajuća protutijela i dugoročnu memoriju.

Objasnite nam što znači održavanje visokog udjela procijepljenosti među djecom i kako se to odražava na stopu obolijevanja od ospica.

Cijepljenje pruža doživotnu zaštitu pa se pojavnost ospica u SAD-u nakon uvođenja cijepljenja smanjila za 99%. U Hrvatskoj je prije uvođenja obaveznog cijepljenja protiv ospica prosječan godišnji broj oboljelih bio oko 15.000 (uglavnom djece), dok je u posljednjih 10-tak godina broj oboljelih manji od 20. Problem s epidemijama ospica započeo je kada je razina procijepljenosti protiv ospica među djecom pala ispod 95% kao što se to dogodilo i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je obuhvat djece cijepljene protiv ospica, zaušnjaka i rubele nakon navršene prve godine života 2016. godine bio 64,4%. Radi pojavnosti opadanja razine procijepljenosti, Europska komisija je u travnju 2018. donijela preporuku o minimalnom 95%-tnom obuhvatu procijepljenosti djece.

Zašto se cijepljenje povezuje s autizmom?

Velika se prašina podigla 1998. godine kada je liječnik i znanstvenik dr. Andrew Wakefield sa suradnicima u časopisu The Lancet objavio članak u kojem „dokazuje“ kako cjepivo MMR (protiv ospica, zaušnjaka i rubele) uzrokuje autizam i kronične crijevne bolesti. Taj članak je postao „Sveto pismo“ pokreta protiv cijepljenja i oružje protivnika cijepljenja u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Manje je poznato da drugi istraživači nisu mogli ponoviti Wakefieldove nalaze niti potvrditi njegovu hipotezu o povezanosti cjepiva i autizma. Također je manje poznato da je isti liječnik optužen zbog sukoba interesa, a većina njegovih suradnika na tom radu je povuklo svoju potporu istraživanju. Wakefield je 2010. proglašen krivim zbog neiskrenosti prema znanstvenoj javnosti, zbog predodžbe iskrivljenih rezultata radi stjecanja osobne materijalne koristi, zbog djelovanja bez odobrenja etičkog vijeća i zlostavljanja mentalno bolesne i autistične djece koje je koristio u svom znanstvenom eksperimentu te ih podvrgavao nepotrebnim invazivnim pretragama. Wakefieldu je oduzeta liječnička licenca i odobrenje za rad.

Što biste istaknuli kao zaključak za kraj?

Cijepljenje je najbolji, najekonomičniji i najefikasniji način borbe protiv ospica. Neosporna je činjenica da smo trenutno u svim sferama života, pa tako i u medicini izloženi preporukama različitih „kvazi“ znalaca koji su preglasni i lako okupiraju medijski prostor, a bez znanstvenog ili ikakvog digniteta i odgovornosti. Jedini način da se borimo za zdravlje svoje djece i budućih naraštaja jest edukacijom i adekvatnim informiranjem.

 

Sanja Šandrk je liječnica na specijalizaciji iz onkologije i radioterapije. Medicinski fakultet završila je u Splitu gdje je diplomirala kao odlična studentica s preporukama svojih profesora. Dobitnica je Dekanove nagrade. Kao studentica educirala se u inozemstvu te radila na istraživanjima u području farmakologije. Radila je u ordinacijama obiteljske medicine i u primarnim pedijatrijskim ambulantama. Trenutno radi u KBC-u Zagreb. Svake godine sudjeluje na brojnim domaćim i inozemnim konferencijama.