Share

Texas je treći u SAD-u po ekonomskoj slobodi već šestu godinu zaredom

Texas je treći u SAD-u po ekonomskoj slobodi već šestu godinu zaredom.

Članak je objavio partnerski think tank Texas Public Policy Foundation.

Godišnje izvješće Fraser Instituta o ekonomskoj slobodi u Sjevernoj Americi pokazuje da je Texas i dalje jedna od najslobodnijih saveznih država 2014. Konkretno, Texas je zadržao treće mjesto u Sjedinjenim Državama šestu godinu za redom, dok je napredovao na četvrto mjesto kada se uključe Meksiko i Kanada.

Zbog pozitivnih veza sa životnim standardom, ovo mjerenje ekonomske slobode služi saveznim državama kao vrijedan vodič kada treba dizajnirati javne politike.

Za pojedince se kaže da uživaju ekonomsku slobodu kada se vlasništvo koje su stekli bez primjene sile, prijevare ili krađe štiti od fizičkog nasrtaja drugi te kada su slobodni koristiti, mijenjati ili dati svoje vlasništvo dokle god njihove radnje ne povređuju identična prava drugih.

Ovo u suštini poziva na manje manipulacije tržištem od strane vlasti, kako bi se omogućila dobrovoljna razmjena između kupaca i prodavatelja za zadovoljenje njihovih potreba. Podaci ukazuju da visoka razina ekonomskih sloboda rezultira ekonomskim uspjehom poslova i obitelji, čak i onih koji su siromašni.

Kada se usporedi sa državama sličnog ekonomskog rasta, teksaški model niskih poreza, odsustva poreza na dohodak i dobit, relativno ograničene javne potrošnje i lake regulative, pokazuje put kojime treba ići. Kalifornija, jedina država sa ekonomijom većom od Texasa, rangirana je na beznadnom 49. mjestu po ekonomskoj slobodi, samo ispred New Yorka – treće najveće ekonomije u državi.

New York i Kalifornija su svojim građanima nametnuli terete visokim porezom na dohodak i dobit, kao i time što prisiljavaju mnoge radnike na učlanjenje u sindikate, umjesto da potiču osobni odabir.

Istovremeno, Texas nastavlja sa visokim rangom u cijelom nizu mjerenih sustava zahvaljujući donošenju konzervativnog proračuna koji ograničava javnu potrošnju. Ipak, postoji još mjesta za napredak kako bi Texas preskočio New Hampshire i Floridu.

Najkritičniji rang Texasa je ”porez na prodaju po postotku prihoda” koji uključuje i prihode od prodaje i porez na bruto prihode. Lošem rankingu pridonosi i tegoban porez na franšize u formi poreza na bruto prihode.

Dodatno, Texas ne smije pasti u napast podizanja minimalne plaće koju regulira tržište radne snage. Obzirom da Texas ima niske troškove života, viša minimalna plaća pogađa radnike s nižim vještinama i one koji su blizu minimalne plaće puno više nego u skupljim državama.

Iako razinu ekonomske slobode u Texasu treba pozdraviti, izvješće Fraser Instituta daje vrijedan vodič za jednostavne korake kako bi se još više poboljšao standard Teksašana.

O razlozima ekonomske slobode Texas možete pročitati i u našoj analizi “Po čemu je Texas poseban i što možemo naučiti. Prvo Texas, zauvijek Texas.” Više o Teksasu možete saznati i pod “Teksaške priče“.