Share

Ukinite predujam poreza na dobit

Ukinite predujam poreza na dobit – poruka je poduzetnika! Centar za javne politike i ekonomske analize (CEA) cijeni primjedbe i inicijative poduzetnika za olakšanje uvjeta poslovanja.

Poduzetnik Davorin Stetner, predsjednik hrvatske mreže poslovnih anđela – Crane (Croatian Business Angels Network), objavio je facebook post o predujmu poreza na dobit:

Jednoj od mojih tvrtki neki dan odobren završni račun. Dobit prije oporezivanja nekih 163.000 Kn. I sve ok, firma stara tri godine. Solidno raste. Porez na dobit za platiti je 33.000 Kn. ALI, dolazimo do NENORMALNE stavke zvane “Predujam poreza na dobit”! Da pojasnim za one koji možda ne razumiju – ova stavka znači da cifru istovjetnu porezu na dobit (33.000Kn) moram platiti državi unaprijed i za sljedeću godinu jer država umjesto mene kalkulira da ću i sljedeće godine ostvariti istu dobit. Da, dobro ste pročitali i zaključili: porez na dobit u Hrvatskoj nije 20%, već 40%. Želite li možda isplatiti tu dobit platit ćete još 12,5% pa se penjemo na 52,5% poreza na dobit u ovoj godini!! Budući je već prošlo pola godine u 2016. – Porezna automatski retroaktivno obračunava proteklih šest mjeseci i zadužuje me za tih 20% podijeljeno s 12 mjeseci. Mnogi koji nisu u biznisu ne pridaju veliku važnost ovome, ali garantiram – ovo je ogroman udar na likvidnost tvrtki koje ostvaruju dobit jer država ih prisiljava da je beskamatno kreditiraju. I onda još na avansni iznos predujma računa zatezne kamate ako zakasniš s plaćanjem! Kad sljedeće godine, opet u srpnju, država odobri novi završni račun i ako ste ostvarili manju dobit – država će vam umanjiti osnovicu za plaćanje ili čak vratiti novac ako se usudite tražiti, ali naravno – bez kamata za vas. Totalna represija i kažnjavanje poduzetnika koji posluju s dobiti. Očekujem izjašnjavanje stranaka prije izbora o ovome važnom problemu.”

Centar za javne politike i ekonomske analize smatra štetnim plaćanje predujma poreza na dobit. Takva praksa otežava poduzetničku inicijativu i dokazuje da neki dijelovi administracije predstavljaju teret za konkurentnost poslovanja, pogotovo na likvidnost poduzeća.

Bilo kakvo avansno predviđanje koliko će poduzetnik zaraditi dobiti u narednoj poslovnoj godini je u potpunosti opterečujuće.

Radi se o prisili na beskamatno kreditiranje iste od strane onih koji stvaraju vrijednost i radna mjesta. Ako poduzetnik zakasni s plaćanjem na avansni iznos predujma, Porezna uprava računa zatezne kamate. Ako poduzetnik ostvari manju dobit od one koju su avansno izračunali centralni planeri, Porezna uprava umanjuje osnovicu za plaćanje ili vratiti novac. Ipak, kad poduzetnik traži povrat novca koji mu je prisilno oduzet, Porezna uprava ne isplaćuje kamate.

CEA također smatra da porez na dobit treba sniziti na 15%, uz poravnanje porezne baze. Također, predlažemo i bitno administrativno pojednostavljivanje Zakona o porezu na dobit koji bi jasnije trebao definirati obveznike, stopu i način plaćanja poreza na dobit. Također, zalažemo se i za pošteniji odnos prema poduzetnicima kroz povrat preplaćene akontacije s kamatama) i dodatno pojednostavljivanje samog poreznog postupka tako da se uvede e-prijava i e-komunikacija s poreznim tijelima.

Upravo zbog ovakvih primjera, Centar za javne politike i ekonomske analize je pokrenuo projekt Poduzetnička inicijativa. Pozivamo Vas da prijavite prepreku poslovanja i ispunite našu anketu!