Share

Vušković i Santini komentiraju ekonomska kretanja

Vušković i Santini komentiraju ekonomska kretanja za Dnevno.hr

Hrvatska je u samom vrhu zemalja Europske unije po padu prometa u maloprodaji i rastu nezaposlenosti u travnju 2020. Prema podacima Eurostata, Hrvatska je u odnosu na ožujak 2020. zabilježila rast nezaposlenosti od 1,3 posto, što je značajniji rast od prosjeka EU-a koji je iznosio blagih 0,2 posto. Po padu kupovne moći građana od 24 posto našli smo se u skupini pet zemalja s najvećim padom prometa u maloprodaji, gdje su Luksemburg (24,7 posto), Malta (24,8 posto), Španjolska (29,8 posto) i Francuska (31,1 posto). U ovoj skupini bi se sigurno našla i Italija, ali Eurostat za tu državu nije objavio podatke.

Iako su sve zemlje tijekom travnja imale zamrzavanje ekonomije, obustavu javnog prijevoza i neku vrstu karantene, padu maloprodaje u Hrvatskoj svakako je doprinio izostanak predsezone i dolazak turista već za uskrsne blagdane, a na to sve nadovezao se i pesimizam zbog kojeg građani odgađaju investicije – poput kupnje bijele tehnike ili automobila – a kupuju samo osnovne životne namirnice, pojašnjavaju ekonomski analitičari.

“Budući da osobna potrošnja građana čini 60 posto BDP-a, a ujedno je i najveći generator gospodarskog rata, njezin pad svakako će utjecati i na pad cjelokupnog BDP-a, a kada tomu pridodamo lošu turističku sezonu, na jesen ćemo vidjeti pravo stanje stvari, a to će biti porast nezaposlenosti na gotovo 200 tisuća ljudi, a s porastom nezaposlenosti za čekivati je pad potrošnje, odnosno prometa u maloprodaji”, pojašnjava Petar Vušković iz Centra za javne politike i ekonomske analize.

Prema njegovim procjenama, na jesen kreće rast nezaposlenosti i pad osobne potrošnje, a oporavak BDP-a ne možemo očekivati prije lipnja 2021. godine, dok bi se osobna potrošnja građana donekle mogla popraviti tijekom božićnih blagdana.

Od početka koronakrize bez posla ostalo 50 tisuća ljudi: Do kraja godine brojka će se upeterostručiti!

Ekonomski analitičar Guste Santini upozorava pak da ćemo osim nezaposlenih na jesen imati i porast siromaših jer će velik broj privatnih iznajmljivača s obale ostati bez očekivanih prihoda od turizma.