Share

Vušković o pretjeranoj zaposlenosti u javnom sektoru

Izjava za Slobodnu Dalmaciju od 16. veljače 2022. godine:

„Nije dobro da država ima toliku moć u svojim rukama jer to je zapravo moć politike. Bilo bi idealno svesti broj zaposlenih na 90 posto kod privatnih poslodavaca, deset posto oni proračunskih, odnosno državnih poduzeća, neovisno o veličini vlasničkog udjela. Tada bi tržište rada bilo konkurentnije.“

„Velika državna poduzeća imaju potencijal zapošljavanja većeg broja radnika. To su Hrvatske željeznice, Hrvatske šume, Hrvatske autoceste ili HEP. S druge strane, na tržištu imate mali broj velikih privatnih poslodavaca za primjer onih koji zapošljavaju više od pet tisuća zaposlenih. Međutim, postoji jedna zanimljivost, državna poduzeća za vrijeme pandemijske krize su manje otpuštala zaposlenike. Prividno su imala veću otpornost iako je u stvarnosti riječ o tromim sustavima u kojima je složeno dobiti i otkaz, a i često su takvi sustavi neprofitabilni. Nažalost, i dalje se rad u javnoj upravi vidi kao idealan oblik rada među mladima. Uz tranziciju ekonomije još je potrebnije napraviti tranziciju svijesti.”

Osim navedenoga, ekonomist dr. Damir Novotny rekao je kako se utjecaj državne ekonomije na ukupan broj radnih mjesta penje na oko 50 posto, što je daleko najviši utjecaj na ekonomsku strukturu među zemljama Europske unije, u kojima taj utjecaj iznosi između 10 i 17 posto. Kad tako stoje stvari i kad država ima toliki utjecaj kojim ne upravlja najbolje, onda veliki ekonomski rast mogu očekivati samo nepopravljivi optimisti.