Share

Vušković za RTL o utjecaju ekonomskih sankcija na Rusiju

Petar Vušković, predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize, dao je izjavu za RTL, 8. ožujka 2022.

Prokomentirao je moguće poskupljenje života čitavog svijeta zbog sankcija Rusiji. Kaže da one već utječu te kako je porast cijena prisutan od rujna, i prije nego je eskalirala situacija u Ukrajini. Inflacija je ubrzana i akcelerira, tvrdi pa predviđa kako će inflacija prijeći i šest posto.

Energetska polemika oko burzovnih indeksa nafte otvara pitanja koliko će zapravo porasti barel nafte. Upitan je li realno previđanje Rusa da bi barel mogao skočiti iznad 300 dolara po barelu, Vušković govori da su to burzovne špekulacije te da postoji izvjestan rizik, ali ne vjeruje da će doći do te razine. “Trenutno je 130 po barelu, ali pitanje je kako će se to odraziti na konkurentnost domaćih poduzeća”, kaže.

„Veliki je broj autoprijevoznika i proizvođača koji kao sirovinu koriste goriva i plin, tu je potrebno napraviti dobru analizu. Uvozimo 20 posto plina iz Rusije. Mislim da će doći do preslagivanja u ekonomiji, koristit ćemo se drugim distribucijskim kanalima, nemojmo mislit da samo Rusija proizvodi plin i naftu”, dodaje.

Što ako Rusi ostvare svoju prijetnju i obustave isporuku energenata Europi odgovara: “U ekonomiji bi došlo do ekonomskog jaza. To košta. Otvorit ćemo se drugim kanalima, Alžiru, SAD-u, Južnoj Americi, Engleskoj i Norveškoj, plinom koji se crpi iz Sjevernog mora“, govori.

Ukoliko ratna situacija ne eskalira u regiji, ako se bude vezala za prostor Ukrajine iz ovog ćemo izaći kao ekonomski pobjednici. Ovo je zapravo ekonomski presedan, izolirati jedan veliki ekonomski sustav kao što je Rusija doista to je udžbenički primjer kako ekonomija funkcionira. Stvaraju se veliki redovi na bankama, nemaju građani povjerenja u sustav, povlače sredstva, pada vrijednost rubalja. Ovo je primjer kako ruska ekonomija može dosegnuti dno“, rekao je.

Upitan misli li da će Europa požaliti što je uvela tako stroge sankcije kaže da neće.

Europa ima svoje ekonomske kapacitete, izgrađene poslovne odnose. Rusi će ostati izolirana zemlja sve dok im ne omogućimo financijske tijekove, transformaciju kapitala i da im ne dopustimo ponovno da rusko tržište živne“, navodi.

Dodaje da kapital bježi iz Rusije, a to znači pad broja zaposlenih i velike ekonomske probleme, a sve to, kaže, vidjet ćemo kako će završiti u travnju.

Investicijska banka Morgan Stanley prognozira da bi Rusija mogla bankrotirati već 15. travnja.

Vušković govori da je to svakako moguće. “Rusi sami nisu mogli predvidjeti koliko će ih rat koštati. Iznenađeni su, to je nekakva, rekao bih pravi primjer kako se kroz ekonomske tijekove može suzbiti rat. Morate imati novac kako bi pobijedili u ratu“, zaključuje.

Izvor: RTL