Operacija Atlantic Resolve za slobodu Europe

15/01/2017

Operacija Atlantic Resolve za slobodu Europe je najveća operacija američke vojske da solidarno pruži sigurnosti i mir. Pritom se preventivno uzima u obzir obveza prema članku 5. NATO saveza. Ruska okupacija dijela Ukrajine je služila kao povod. Sigurnosni rizici su mnogo veći. Pojačani strahovi baltičkih i istočnoeuropskih zemalja od agresivne politike autoritarnog režima Vladimira Putina razlog su sve veće američke prisutnosti u Europi. Operacija Atlantic Resolve zato pruža odgovore. Švedska se sve više naoružava, a američki marinci već organiziraju vojne vježbe s norveškim vojnicima.

Bataljune američke vojske su već ugostile Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Češka, Madžarska, Rumunjska i Bugarska. U baltičkim zemljama se nalaze i bataljuni drugih zemalja članica NATO saveza, pogotovo Norveške, Danske i Njemačke. Hrvatska šalje svoj bataljun u Litvu kao solidarni doprinos sigurnosti Europe.

Operacija Atlantic Resolve financira se iz programa „European Reassurance Initiative“ in 2014. kao podrška Europi kroz kopnene, mornaričke i zračne snage. Vojna oprema uglavnom dolazi u Europi kroz sjevernonjemačku luku Bremerhaven. Američki vojnici su kvalitetna podrška u zajedničkim vojnim treninzima koji su se već počeli intenzivno odvijati. Očekuje se nastavak dolazaka američkih vojnika i opreme.

Operacija Atlantic Resolve ima podršku glavnih političkih stranaka u Istočnoj Europi – ne samo konzervativaca, kršćanskih demokrata i liberala, već i socijaldemokrata. Radikalna ljevica i radikalna desnica te zeleni se protive operaciji.

Američka vojska je 2015. u okviru NATO-a organizirala operaciju Dragoon Ride prošašvi tenkovima kroz Istočnu Europu i Njemačku. Mnogi Europljani su tada došli na ulice pozdraviti američke vojnike.

Operacija Atlantic Resolve potvrđuje važnost hrvatske inicijative Jadran-Baltik-Crno More, kako bi se osnažilo strateško partnerstvo Europe u obrani slobode. Istočna Europa je u prošlom stoljeću proživjela teške posljedice nacističke i komunističke okupacije. Raspad komunizma je doveo do snažne liberalizacije gospodarstva i društva, do članstva u EU i NATO-u, ali i novih ruskih vibracija.

Više informacija o operaciji Atlantic Resolve daje američki general Ben Hodges.

Povezani članci

Zbogom post-jugoslavenstvu

Liberalizam – teorija i povijest jedne ideje

Adrijan Štivić objavio uredničku knjigu o teoriji i povijesti liberalizma

Institutions Behind Competitive Global Rankings

Newsletter

Pratite nas!

Predloženi članci

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter.
Subscribe to our newsletter.