Share

Srbija će ostati ekonomski još vrlo daleko od Hrvatske

Srbija će ostati ekonomski još vrlo daleko od Hrvatske

Petar Vušković, predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize, dao je izjavu za Index.hr, povodom tvrdnje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da će Srbija uskoro dostići Hrvatsku po BDP-u.

Za očekivati je da Srbija za života njihovog predsjednika Aleksandra Vučića sigurno neće biti ekonomski razvijenija od Hrvatske. Relativni BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi 15.000 dolara, a srpski 7.500 dolara. Možemo zaključiti da su naši građani dvostruko bogatiji. Tako se mjeri standard.. Kada bi hrvatsko gospodarstvo u potpunosti stagniralo s 0 posto rasta, a Srbija imala prosječnu stopu rasta od 4 posto i tako 10 godina, tek tada bi Srbija sustigla Hrvatsku. Srbija nema takav ekonomski potencijal da kumulativno ostvaruje rast od 4 posto više od Hrvatske toliki niz godina. Kada bi Srbija imala rast od 1-2% godišnje trebalo bi joj 40-ak godina da dostigne hrvatski BDP.. Srpsko tržište privlači strane investitore više jer investitori vole seliti kapital u zemlje koje potiču svoju ekonomiju i koje imaju jeftiniju radnu snagu. Prednosti srpskog gospodarstva su poljoprivreda, primjerice najveći su izvoznici malina u Europi, zatim energetika i rudarstvo, a Hrvatska svoje audite ima u turizmu, prometnoj infrastrukturi s dobrim geografskim položajem te nemojmo zaboraviti, europskom novcu. U Srbiju investiraju zemlje poput Rusije, Kine, Koreje te Arapski Emirati. U Hrvatskoj su najvažniji investitori Njemačka, Austrija i Italija te Nizozemska.”

Na istu temu, ekonomski analitičar Damir Novotny izjavio je za Index.hr sljedeće:

“.. s obzirom na to da Srbija ima dvostruko više stanovnika (kao što Hrvatska ima dvostruko više od Slovenije) onda su ti agregatni podaci o visini ukupne novostvorene vrijednosti, ukupnog BDP-a slični. Dakle u tom smislu je vjerojatno Aleksandar Vučić koristio taj podatak o veličini BDP-a. Kao što recimo Kina ima vrlo visok BDP, ali po glavi stanovnika je tek na 8.000 dolara. Dok SAD imaju 65.000 dolara po glavi stanovnika prosječnog BDP-a.. U Srbiji vidimo tri stvari. Lani su privukli 4,3 milijarde eura stranih ulaganja. To su podaci Svjetske banke. Hrvatska nije privukla niti milijardu. Ali Srbija privlači strana ulaganja kao što ih privlače Rumunjska i Bugarska, zemlje koje imaju jeftinu radnu snagu. U Srbiji su plaće vrlo niske. Hrvatska ima prosjek oko 750, a Srbija oko 350 eura. Ono najvažnije za ekonomski razvoj su institucije. Hrvatska pripada Europskoj uniji i prilagođava svoje institucije njenoj najboljoj praksi. Hrvatska to radi vrlo sporo i dosta teško, ali Srbija je jako daleko i od toga. Srbija nema razvijene institucije. Ona stvara ulagače koji dakako utječu na razvoj BDP-a.. Dvije-tri kompanije su se iskristalizirale proteklih godina, kao Info Bip i Rimac Tehnologija, one su po svojoj vrijednosti daleko veće od INE i od bilo koje kompanije u Srbiji.. Hrvatskoj je u interesu da Srbija napreduje. To jednostavno nije političko nego ekonomsko pitanje. Kao što je Hrvatskoj u interesu da napreduje Bosna i Hercegovina jer na taj način i Hrvatska poduzeća imaju gdje izvoditi proizvode ovako je vrlo teško radi male kupovne moći na tim tržištima. Te tri postjugoslavenske zemlje, Hrvatska, BiH i Srbija se stalno uspoređuju, oni su kao ovnovi na brnu, naročito Hrvatska i Srbija. To je ostatak tog balkanskog mentaliteta da se stalno moramo uspoređivati sa susjednom umjesto da svatko gleda svoja posla.. Hrvatska se razvija u tehnološkom sektoru koji je u kratkom roku napravio velika postignuća i to razlikuje Hrvatsku od Srbije. Oni svoj ekološki razvoj temelje još uvijek na starim konceptima. Ono što je sigurno jest da Srbija ima dovoljno prirodnih resursa za razvoj, tu je relativno jeftina električna energija, rude i sirovine koje su važne za proizvodnju akumulatora, ali pokazalo se da prirodni resursi nisu ključni za ekonomski razvoj odnosno nisu dovoljni. Venezuela je najbolji primjer, uz obilje nafte to je siromašna zemlja, a s druge strane Švicarska nema nafte, a jedna je od najbogatijih zemalja.”

Analizu ove teme objavio je i ekonomist Velimir Šonje na Ekonomskom Labu.

CEA projekt Hrvatska 2025 donosi konkretne institucionalne reforme za ubrzaniji rast.