Share

Trebaju nam big game privatizacije

Trebaju nam big game privatizacije. Predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA) Petar Vušković je za portal net.hr izjavio kako „pozdravlja raspisivanje natječaja za prodaju dionica ili udjela do 25 posto vlasništva koje država ima u 90 poduzeća, ali smatra kako Hrvatskoj treba prodati velike državne tvrtke poput Jadrolinije, Croatia Airlinesa i HEP-a.

Net.hr navodi: Vušković smatra kako je svaka namjera za privatizacijom dobra, no kako se čini da je ovaj plan namijenjen vrlo malim udjelima. “Treba se fokusirati na big game privatizacije. To su milijunske zarade, odnosno prihodi za državu, prilike za smanjenje ionako glomaznog portfelja Centra za restrukturiranje i prodaju. Prilika je to da se u potpunosti okrenemo tržišnoj ekonomiji.” Na pitanje koje bi tvrtke, prema njegovu mišljenju, prve trebale biti na popisu za privatizaciju, Vušković odgovara: “Na razini opće države imamo strukturni problem mrežnih djelatnosti koje su pod vlasničkom i upravljačkom, pa i političkom kontrolom države. Konkretno, Jadrolinija, Plovput, Croatia Airlines, HEP, INA (preostali udio), Plinacro – sve su to kandidati, a to sigurno nije sve. Ako pomislimo da je to previše, pogledajmo Austriju u kojoj se državna poduzeća više-manje mogu nabrojiti na prste ili Njemačku gdje postoje i koncesije na vodnim uslugama. Onda možemo nastaviti s raznim lokalnim komunalcima među kojima se ističe Zagrebački holding.”

Vušković navodi kako privatizacija potiče tržišnu konkurenciju na zdravoj osnovi, rast produktivnosti i efikasnosti te otvara priliku za strana ulaganja. Vjerojatno najvažnije za širi krug građana – potrošačima nudi prilike za niže cijene, tumači Vušković.

Lojalnost mitovima nam je već stvorila ogroman oportunitetni trošak kroz manjak stranih ulaganja jer uvijek imamo dovoljno političko-zaštitničkih izlika da se nešto bitno za našu ekonomiju ne dogodi. To je važan rezultat naše demokracije, pa je odgovornost na svima nama da shvatimo kako država i dalje kroz klijentelističku politiku upravlja velikim novcem kroz mnoga poduzeća. U tom pogledu, zar bismo zaista više vjerovali domaćem političaru nego privatnom menadžeru s međunarodnom referencijom?”, zaključuje Vušković.

Prenijeto s net.hr

Centar za javne politike i ekonomske analize već je iznio stav kako je potrebno provesti privatizacije barem 95% državnih poduzeća.