Share

Ukinimo pristojbe i biljege izložimo u filatelističke muzeje

Ukinimo pristojbe biljege izložimo u filatelističke muzeje – jasna je poruka Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA).

Petar Vušković ispred Centra za javne politike i ekonomske analize za emisiju Informer (NOVA TV).

Jasno je da u Hrvatskoj postoji visoka porezna presija. Jasno je da i nova porezna reforma neće značajnije potaknuti investicijsku klimu. Jasno je da poslovanje poslovnih subjekata dodatno kompliciraju administrativne procedure. Međutim, ostaje nejasno što poslovni subjekti plaćaju kad plaćaju upravne pristojbe.

Poslovni subjekti plaćaju poreze. Ne može se gotovo nigdje poslovati bez barem malo plaćenog poreza. Kao da to nije dovoljno – ako želite uslugu od države ponovno će te platiti ekstra porez kroz upravne pristojbe. Na takav način država višestruko oporezuje poslovne subjekte. Iako se upravne pristojbe u poslovnoj praksi često doživljavaju kao parafiskalni namet, one to tehnički nisu. One su prihod proračuna (fiskusa). Prihod su državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i regionalne uprave.

Upravne pristojbe se plaćaju na zahtjeve, zamolbe, prijave, uvjerenja, izvatke i druge podneske prema javnim tijelima. Na neki način upravne pristojbe možemo gledati kao na cijenu koju poslovni subjekt plaća za dodatnu uslugu države. Danas kada težimo elektroničkom poslovanju apsurdno je da plaćamo ispis A4 papira (stvarne vrijednosti niti 3 kune) najmanje deset puta više od stvarnog troška. Što se može kriti iza tog troška osim primarnog troška papira i tonera? Dodatni trošak vremena radnika je pokriven javnom plaćom, trošak struje pokriven je režijskim materijalnim troškovima, a trošak amortizacije printera amortizacijskim stopom dugotrajne imovine.

prva

Ostaje nejasno koji je razlog tako visokih upravnih pristojbi. Cijena upravnih pristojbi je sadržana u Uredbi o Tarifama koja predstavlja svojevrsni cjenik državnih usluga. Neke tarife su vrlo visoke pa se tako za rješenje o odobrenju rada privatne škole plaća 3.000 kn, a za rješenje o odobrenju rada za detektivski ured 9.000 kn.

Tarife donosi Vlada. Donijet je Zakon o upravnim pristojbama. Novost je da biljezi lagano odlaze u povijest. Pristojbe ćemo moći plaćati elektroničkim putem, bez da nas se obvezuje na lijepljenje biljega. Na takav način imamo povijesnu priliku poslati biljege na filatropske izložbe jer će postepeno gubiti svoje značenje.

Nekada su se poštanske usluge plaćale gotovim novcem i plaćao ih je primatelj. Često se događalo da pošiljatelj napiše na vanjskoj strani omotnice kratku poruku koju je pošiljatelj mogao pročitati i nakon toga odbiti plaćanje naknade za poštansku uslugu. Tako je Rowland Hill 6. svibnja 1840. u Velikoj Britaniji izumio prvu poštansku marku, glasoviti One Penny Black. Upravo su poštanske marke kroz koje se plaćala naknada za državne usluge (slanje pošte) preteča današnjim biljezima.

druga

Prema članku 13. Zakona o upravnim pristojbama od 1. siječnja 2017. plaćanje upravnih pristojbi je moguće na 2 načina :

  1. izravnom uplatom na propisani račun (npr. Internet bankarstvom)
  2. e-pristojbom koja je postala dio integriranog sustava platforme e-Građani

treca

Vlada želi bržu, moderniju i efikasniju javnu upravu s manje birokracije. Rješenja koja Centar za javne politike i ekonomske analize predlaže su:

  • Mjerenje troškova svake upravne pristojbe
  • Reviziju svih tarifa upravnih pristojbi
  • Ukidanje upravnih pristojbi u većinu slučajeva te smanjenje nekih – kako bi se olakšalo poslovanje
  • Informiranje obveznika o načinima elektroničkog plaćanja pristojbi
  • Daljnje zalaganje za efikasne i elektroničke usluge javne uprave