Share

Odmah mijenjati kontroverzni Zakon o doprinosima

Centar za javne politike i ekonomske analize traži od porezne birokracije da odmah pristupi pisanju izmjena Zakona o doprinosima koji je svježe usvojen u Saboru.

Temeljem novog zakona, doprinosi se svim direktorima obračunavaju na puno radno vrijeme i ukoliko su prijavljeni na pola radnog vremena ili manje. Obrazloženje resornog ministarstva je tzv. “zlouporaba nepunog radnog vremena”. Pritom se u navodi primjer poduzetnika koji se prijavio na 1 sat tjedno odnosno 12 minuta dnevno. Dakle, na temelju nekih primjera se donose generalizirani zaključci koji se isporučuju kroz birokratski plan za tlačenje hrvatskih poduzetnika.

Tko god kreće u posao, morat će od dana osnivanja, bez obzira na temeljni kapital i visinu prihoda, plaćati doprinose u visini 1.902 kune mjesečno, što znači 22.824 kune svake godine. To znači da temeljni kapital (u slučaju d.o.o.) nije dovoljan da pokrije godišnji iznos doprinosa direktora, bez ikakve isplate plaće, bez ikakvog dodatnog troška poslovanja i bez ikakvih investicija. Time se praktički gubi i smisao osnivanja j.d.o.o. koji je bio odlična prilika za jeftiniji ulazak u poduzetništvo. Ovdje se praktički traži da poduzetnik treba prihodovati svaki mjesec barem 5.000 kuna.

Apsolutno je neprihvatljivo obvezivanje svih poduzetnika odnosno direktora da od prvoga dana poslovanja moraju plaćati doprinose na puno radno vrijeme, premda su prijavljeni na pola radnog vremena. Znaju li porezni birokrati koliko je teško malim poduzetnicima zaraditi novac za preživljavanje? Što je s trudnicama koje su prijavljene na pola radnog vremena, a opet žele raditi i stvarati vrijednost za Hrvatsku? Ovo je dokaz da porezna politika nije usklađena s toliko istaknutom demografskom politikom.

Ukazujemo da u Ustavu Republike Hrvatske postoji članak 49 koji jamči poduzetničke i tržišne slobode. Ovakva odredba je duboko u suprotnosti s tim načelom tržišne ekonomije.

Također, podsjećamo kako nije dobar smjer niti povećanje zdravstvenog doprinosa, unatoč tome što se ukupno opterećenje doprinosima na plaću snizilo – i to svega za 0,7 postotnih bodova.

Pozdravljaju se sve promjene poreznih propisa koje su od 2017. godine dovele do niza fiskalnih i administrativnih rasterećenja. Ipak, ne može se imati razumijevanje za ovu mjeru koja je suprotna vladinom programu reformi i to s ozbiljnim posljedicama za mnoge poduzetnike.

________________________________________________________________

Kontakt: predsjednik CEA Petar Vušković, pvuskovic@qnorma.com