Share

Studentski rad ne smije biti ograničen

Studentski rad ne smije biti ograničen. U javnosti se pokrenula rasprava o ideji (dijela) sindikata koja ima za cilj barem ograničiti studentski rad. Svrha ograničenja je, kako kažu, prevelika masovnost pojave studentskog rada i izrabljivanje studenata od strane poslodavaca. Prema stavu (dijela) sindikata, masovnost i nereguliranost studentskog rada je dovedena do razine u kojoj se oduzima svrha tog rada. Stoga studentski rad navodno služi za manipulaciju na štetu države, radnika te dugotrajno nezapošljivih osoba. Očito se radi o stavu kako studentski rad „oduzima“ posao ostalima.

Umjesto da se na bilo koji način raspravlja o mogućnostima reguliranja i ograničavanja rada studenata, Centar za javne politike i ekonomske analize smatra kako je upravo ova tema poticaj za rasprave o nužnoj reformi tržišta rada i obrazovanja. Kroz veću fleksibilnost tržišta rada bi se olakšalo zapošljavanje, odnosno snizila nezaposlenosti, posebice mladih. Uz deregulaciju radnog zakonodavstva i sve reforme koje bi stvorile slobodno tržište, jedan od načina je i dualni sustav obrazovanja. Njemačka, Austrija, Švicarska i neke druge zemlje imaju sustav koji studentima omogućuje da dio studija odrade kroz plaćeno naukovanje kod poslodavca. Tako bi studenti stekli sve potrebne vještine i iskustvo za laki i kvalitetan pristup tržištu sukladan potrebama poslodavaca. Nije li i to oblik rada studenata?

Umjesto da se razgovara o uvođenju novih ograničenja poslodavaca nizom umjetnih „prava“ ili da žalimo zbog tek djelomične fleksibilizacije Zakona o radu, Centar za javne politike i ekonomske analize poziva na socijalni dijalog. Smatramo kako bi se podrška radništvu trebala svoditi na poticanje kvalitete rada, što pored ostalog uključuje: 1. borbu protiv vrlo raširenog psihološkog nasilja nad radnicima (mobbing)  i 2. poticanje cjeloživotnog (digitalnog) obrazovanja.

Centar za javne politike i ekonomske analize se projekt Poduzetnička inicijativa zalaže na rješenja koja će donijeti prosperitet Hrvatske. Put do prosperiteta je upravo u zaustavljanju pokušaja raznih ograničenja rada.