ZŠEM i CEA obilježili 300 godina Adama Smitha

09/11/2023

ZŠEM i CEA obilježili 300 godina Adama Smitha

Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) i hrvatski think tank Centar za javne politike i ekonomske analize (CEA) obilježili su 300 godina od rođenja Adama Smitha panelom „Adam Smith’s Free Market Ideas: Shaping Policy Dynamics in the Modern World“ 9. studenoga 2023. na ZŠEM-u.

Uvodni govori i panelisti

Na panelu je u punoj dvorani prisustvovalo mnogo studenata ZŠEM-a, kao i gostiju. Sudionike su uvodnim govorima pozdravili Đuro Njavro, osnivač i predsjednik Upravnog vijeća ZŠEM-a, Višnja Kovačićek, asistentica dekana ZŠEM-a i Matej Hittner, predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize.

O nasljeđu političko-ekonomske i moralne filozofije Adama Smitha i javnim politikama koje su nužne za povećanje ekonomske slobode i smanjenje uloge države raspravljali su: 1. Eamonn Butler, osnivač i direktor Adam Smith Instituta iz Londona, 2. Vedrana Pribičević, profesorica sa ZŠEM-a, i 3. Andrej Grubišić iz GRUBISIC & Partners. Moderator panela bio je profesor Goran Vojković.

Panelisti su istaknuli važnost obrazovanja za ideje koje će dovesti do razvoja poduzetništva i kapitalizma. Pritom su naglasili važnost razlikovanja slobodnog tržišnog i kronističkog kapitalizma.

Fotografije s panela  

Nasljeđe Škotskog prosvjetiteljstva

Adam Smith bio je profesor moralne filozofija i logika, a poznat je kao „Otac kapitalizma“. Na njega je veliki utjecao imao Francis Hutcheson, otac utemeljitelj škotskog prosvjetiteljstva. Tijekom života susretao sam se mnogim utjecajnim filozofima prosvjetiteljstva kao što je Benjamin Franklin.

Smith je jedan od najznačajnijih političko-ekonomskih i moralnih filozofa Škotskog prosvjetiteljstva – koje je imalo ključan utjecaj na razvoj transatlantskih političkih i ekonomskih institucija, dubinski izgrađenih na vrijednostima slobode i kapitalizma. Interdisciplinarna priroda Smithovih ideja iz dviju knjiga, Bogatstvo naroda i Teorija moralnih osjećaja, utjecala je na mnoge društvene znanosti kao i javne politike u razvijenim zemljama.

Više informacija o Adamu Smithu

Adam Smith 300 – CEA

Adam Smith Works

Adam Smith Institute

University of Glasgow

Princeton University Press

Panmure House

National Records of Scotland

Econlib – Adam Smith

Internet Encyclopedia of Philosophy

The Essential Adam Smith

Povezani članci

Zbogom post-jugoslavenstvu

Liberalizam – teorija i povijest jedne ideje

Adrijan Štivić objavio uredničku knjigu o teoriji i povijesti liberalizma

Institutions Behind Competitive Global Rankings

Newsletter

Pratite nas!

Predloženi članci

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter.
Subscribe to our newsletter.