Share

Texas je odličan primjer za hrvatsku transformaciju

Texas je odličan primjer za hrvatsku transformaciju. Teksaške javne politike su stvorile dobru poslovnu klimu s niskim porezima i regulacijama. Texas nema mnoge prirodne ljepote i neiskorištene potencijale poput naše Hrvatske. Sada se samo pitajmo gdje bi Hrvatska bila da iskoristi sve svoje potencijale. Ključ je otvoriti prilike za stvaranje vrijednosti i rezati trošak birokracije. Možemo upoznati uspješne primjere poput Texasa.

Ovaj članak pruža video poveznice koje daju odgovore što znači dobro vodstvo!

Daniel Hinšt, predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA)

Texas je odličan primjer za hrvatsku transformaciju. Samo trebamo poželjeti prosperitet kakav Texas nudi. Zašto smo u Hrvatskoj tako skeptični? Možemo već danas vjerovati u ono najbolje!

rick-perry

Bivši guverner Rick Perry je koji je pokrenuo transformaciju Texasa prema još većoj ekonomskoj slobodi. Rick Perry je poznat kao „Americas’ Greatest Job Creation Governor“. Ako bilo kojem hrvatskom političaru treba besplatni vodič za kampanju može vidjeti informativni video u teksašku priču. Bogato je ekonomsko nasljeđe Texasa. To je kapital s kojime je Texas započeo svoj put kroz 21. stoljeće. Takav kapital je koristan za regulatorni fitness javnih politika Hrvatske kad poželimo postići dobre rezultate.

Texas ima manje od desetine američkog stanovništva. Svaki treći američki posao stvori se baš u Texasu. Tijekom posljednje financijske krize, skoro svaki drugi američki posao je stvoren u Texasu. Radi se o ekonomskoj slobodi kao političkom brendu koji privlači poduzetnike. Perry je aktivan u obilaženju drugih država kako bi pozvao ulagače da dođu u Texas.

U Kaliforniji je stvorena Silikonska dolina. Texas je postao Silicijska prerija. Sjeverni Texas je mjesto prosperiteta gdje se ubrzano stvaraju poduzetničke inicijative. Stanovnici Sjevernog Texasa cijene vrijednosti protestantske radne etike. Vole preuzimati individualnu odgovornost za prosperitet zajednice. To najviše vrijedi za Dallas-Forth Worth Metroplex područje na kojem se nalaze brojni poduzetnici. Stvoren je dobar društveni sustav koji cijeni rad i stvaralaštvo. Texas je odličan primjer za hrvatsku transformaciju jer vidimo da se socijalni problemi najbolje rješavaju kroz otvaranje poslovnih prilika.

Ispred Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA) imali smo priliku sudjelovati na godišnjoj konferenciji Mreže za ekonomsku slobodu. Economic Freedom Network okuplja kanadski slobodno tržišni Fraser Institute. Domaćin konferencije bio je Southern Methodist University (SMU) u predivnom Dallasu. Jedna od temi konferencije je bilo pitanje Kojim putem, Amerika? Ekonomska sloboda ili put u ropstvo“. Prema novom izvješću Fraser Instituta o ekonomskoj slobodi Amerika je pala na 16. mjesto. Texas nije tako loš kao federacija, ali federalna vlada ipak loše utječe i na Texas.

Posjetili smo i Texas Public Policy Foundation, partnerski slobodno tržišni think tank koji je potaknuo povećanje ekonomske slobode građana Texasa.

Dok je američka federalna vlada radila na povećanju poreza i birokracije Texas se odlučio za drugačiju priču. „Lone Star State“ je jedna od onih država koja ima mnogo toga prigovoriti baš tom Washingtonu kojime sve više vladaju “progresivni” centralni planeri. Mnogi Teksašani ne vjeruju u centralno upravljanje. Teksašani vjeruju u snagu lokalnih inicijativa radišnih pojedinaca. Problem su federalne regulacije.

Texas je tzv. No Income Tax State (1 od 7 u SAD-u). Teksašanina razini svoje savezne države ne plaćaju porez na dohodak ili porez na dobit. Država Texas je toliko odgovorna prema poreznim obveznicima da na lokalnoj razini ne dozvoljava uvođenje poreza na dohodak i dobit. Država Texas se uglavnom financira iz sitne stope poreza na prodaju (sales tax) od samo 6% i poreza na imovinu. Pritom teksaški ustav zabranjuje uvođenje poreza na imovinu na razini države, pa je moguće samo lokalno prikupljanje poreza na imovinu.

Javna uprava u Texasu nije plaćana prema kolektivnim ugovorima. Vrednuje se rad svakog javnog službenika. Ne dozvoljava se rast birokracije, već se administracija drži na razumnoj razini koja je zaista potrebna poreznim obveznicima. Texas nema propisanu minimalnu plaću. Radno zakonodavstvo omogućuje pravo na rad bez prepreka.

Bivši guverner Perry pobrinuo se da deregulira uvjete poslovanja pa je Texas među najboljim državama za poslovanje. Texas je treći po ekonomskoj slobodi u Sjevernoj AmericiZato možemo reći da je Texas odličan primjer za hrvatsku transformaciju. Nafta i energetika ipak nisu glavni faktor teksaškog uspjeha. Mnogo manji porezi i regulacije u odnosu na druge savezne države su razlog teksaškog uspjeha. Deregulacija energetskog sektora je dovela do relativno niskih cijena. Manji teret na poslovni sektor Texasa stvorio je uvjete za slobodan razvoj poduzetništva i priljev mnogih kompanija – čak i iz Kalifornije.

Unatoč tome i baš zato što je “progresivni nobelovac” Paul Krugman skeptičan prema teksaškom ekonomskom modelu, Texas radi i otvara radna mjesta. Texas je odličan primjer za hrvatsku transformaciju da konačno krenemo putem ekonomske slobode. Texas je država koja je sama sebi postavila restrikcije kako bi joj moć nad građanima bila ograničena glede poreza i regulacija. Samo tako se postiže sloboda koja donosi dobar standard života i nove poslove.

Treba nam daleko manje regulacije i birokracije kako bi poduzetnička inicijativa bila što slobodnija. Vjerujmo da hrvatski poduzetnici imaju najbolja rješenja koja nas mogu odvesti dovoljno vrlo daleko. Texas nam nudi dobar model za nova praktična iskustva. Texas je odličan primjer za hrvatsku transformaciju. Texas nas potiče da učimo poštivati članak 49 hrvatskog Ustava.